Tahdonvoimaa

Tahdonvoimalla tuloksiin

Tehokkaat, hauskat ja innostavat treenit joka lähtöön!!!  

Home      Meiltä kysyttyä
 
Tahdonvoimalla
tuloksiin!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kysymyksiä ja vastauksia
Tahdonvoimaa-treeneistä ja liikunnasta yleensä

 
Kiputilat lihaksistossa harjoittelun jälkeen, mikä avuksi?
Kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän, jos edes sitäkään!!!!
Muista että outo harjoitus aiheuttaa aina jossain määrin lihaskipua ja se on merkki siitä että elimistö alkaa sopeutua..
>> Lue lisää 
 
 
Treenataanko talvellakin ulkona?
Kyllä treenataan! Ilmanvaihto ja tuuletus hoituu loistavasti...
 
 
Millaiset varusteet tarvitaan talvitreeniin?
Lähtökohtana pidetään vaatetusta, jota käytämme mm. talvipakkasella kävely- tai hiihtolenkeillä. Pipo ja hanskat ovat ihan perusasia...
>> Lue lisää
 

 
Millaiset hanskat ovat hyvät?
>> Lue lisää
 

Varsinkin alussa kahvakuulan heilauttelu saattaa aiheuttaa ranteisiin pientä värivirhettä..
miten sen voi estää?
Alussa kahvakuula tosiaan voi napsahtaa vähän turhan vauhdikkaasti ranteen päälle, jolloin mustelmiltakaan ei voi välttyä...

 

Miten voin ehkäistä kämmeniin syntyviä kovettumia ja kämmenen nahan repeilyä kahvakuulaharjoittelun aikana?
>> Lue lisää
 
 
Meiltä kysytään usein, voiko raskaana oleva harrastaa kahvakuulailua tunneillamme?
(Tässä löytyy vastauksia myös muille, jotka miettivät kahvakuulailun sopivuutta harrastukseksi)

Jokainen raskaus ja jokainen odottava nainen on yksilöllinen ja ainutlaatuinen, joten päätös harjoittelusta on tehtävä aina
yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti..

 
 
 
 
 
 
 
 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA


KIPUTILAT LIHAKSISTOSSA HARJOITTELUN JÄLKEEN, MIKÄ AVUKSI!!!?!!!  
(Mistä lihaskipu aiheutuu - Lene Gilkrog)

Kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän, jos edes sitäkään!!!!
Muista että outo harjoitus aiheuttaa aina jossain määrin lihaskipua ja se on merkki siitä että elimistö alkaa sopeutua

Olet ehkä joskus kokenut kovaa lihaskipua kovan harjoituksen jälkeen. 2-3 päivän aikana rasituksesta portaista selviäminen, wc-käynnit ja vaatteiden pukeminen tuntuvat epämiellyttävältä ja tuskalliselta suoritteelta. Jos kuulostaa tutulta, olet törmännyt VIIVÄSTYNEESEEN LIHASKIPUUN.

Elimistön kiputilaa kutsutaan lyhenteellä DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Mutta tokkopa kannattaa säikähtää!! Kivusta ja soseisuudesta huolimatta lihaksen tai elimistön viimeinen käyttöpäivä tahikka parasta ennen, ei ole lähellä(en voi toki luvata varmaksi). DOMS ei ole sairaus, eikä tuskallisuudestaan huolimatta ole vaaraksi.  Hillittömän tuskainen kipu syntyy kun lihakset joutuvat työskentelemään eri tavalla kuin aikaisemmin tai erinomaisen kovalla teholla.

Lihaskipu
Yleisesti on totuttu syyttämään maitohappoa ja lihasten kireyttä/venyttelemättömyyttä tästä tuskatilasta, viivästyneestä lihaskivusta, mutta ei. DOMS johtuu rasituksen aiheuttamista lihasvaurioista.  Kuulostaa lääkärisarjan kauhukohtaukselta, mutta ei syytä huoleen, nämä lihasvauriot ovat tavallisia, vaarattomia ja yleisiä.

Akuutti lihaskipu
Lihaskipua tuntuu välittömästi suorituksen aikana kun lihaksiin muodostuu voimakkaan rasituksen myötä kuona-aineiden happamuutta (laktaattia), hapettomassa työskentelyssä, anaerobisesti. Riittävän raskailla painoilla, useiden toistojen myötä. Happoisten lihasten toiminta on ”heikompaa”, joten kyseessä on kehon oma suojelumekanismi mikä estää liiallisten lihasvaurioiden syntymistä.

Viivästynyt lihaskipu – DOMS
DOMS syntyy noin 24 – 72 tunnin aikana keholle uudenlaisesta tai liian kovasta rasituksesta ja vähenee ja loppuu noin 3 – 7 päivän kuluessa. Tämä lihaskipu syntyy usein silloin, kun nimenomaan tehdään liikeradoiltaan ääripään suorituksia kuten vaikkapa syväkyykkyjä, kovia juoksunomaisia hyppyliikkeitä tms. Viivästyneessä lihaskivussa on kohdistunutta lihasarkuutta ja särkyä, kyvyttömyyttä rasittaa  voimakkaasti lihasta sekä lihaskordinaation heikentymistä. Oireina on myös lihasten turvotusta, punoitusta, lievää tulehdusta yhdistettynä pieniin rakenteellisiin vaurioihin lihassyissä.

Kivun mekanismi
Vaikka aihetta on tutkittu jo runsaasti, on kokonaisuus yksityiskohtineen kivun lähtökohdista vielä hiukan epäselvä mutta luultavaa on että yksittäisiä syitä on useita.

Lihassyiden kuormittuminen
Se on tutkittua että viivästynyt lihaskipu aiheutuu ainakin siitä kun lihassyyt vaurioituvat rasituksessa. Kun ne joutuvat yksittäisissä lihaksissa kovaan rasituspaineeseen ja venytykseen. Mikrovaurioita syntyy kokonaisiin lihassyihin. Mikrovaurioita havaitaan myös lihassyiden toiminnallisissa pienemmissä yksiköissä, sarkomeereissa.

Biokemiallisia tekijöitä
Lihasentsyymien määrä kasvaa noin 2-10 kertaiseksi kovan harjoituksen jälkeen veressä. Tämä aiheutuu juuri siitä että lihasyyt sekä venyvät, että toimivat samanaikaisesti. Kuormitus on valtava. Täten yksittäisiin lihasalueisiin ja niiden lihassyihin kohdistuu suuria rasituksia. Rasituksen aiheuttamat kemialliset muutokset(erittyvät hormonit, hapot, kalsium) aiheuttavat vammoja lihassyiden rakenteisiin.

Tulehdustila ja turvotus

Lihasvaurioiden seurauksena lihaksiin tulee tulehdustila, eli nesteen kerääntyminen /turvotus lihaksen sisälle sekä sen ympärille. Tulehdustila lisää hormonien ja hormooneille läheisten aineiden kuten histamiinin, serotoniinin ja prostalkiinin määrää. Nämä aineet ärsyttävät erityisiä kipuhermoja lihaksissa saaden aikaan kivun aistimuksen keskushermostossa.

Näin tulet toimeen viivästyneen lihaskivun kanssa
Mitä on tehtävissä kun särky ja kipu ovat jo päällä? Varsinaista selkeää vastausta ei edelleenkään ole ja aiheesta käydään edelleen debattia. Kuitenkin jotain on todellakin tehtävissä kun kipu on pahimmillaan. Koska viivästynyt lihaskipu kuitenkin kestää jopa kokonaisen viikon on todellakin aiheellista ja järkevää tehdä tarvittavia toimenpiteitä tilanteen lieventämiseen parhain mahdollisin keinoin. Onneksi usein on mahdollista harjoittaa muita lihasryhmiä kuin niitä joissa kipu on pahin. Palauttava harjoittelu ja lepo helpottavat myös tilannetta.


Palauttavalla harjoittelulla tarkoitetaan erittäin helppoa ja matalatehoista harjoittelua, jolloin elimistön ja lihasryhmien aineenvaihduntaa pidetään yllä jolloin kertynyt kuona ja nesteturvotus vähenevät rasittuneissa ja kipeytyneissä lihaksissa.


RICE-menetelmä tutkimusten mukaan auttaa. RICE perustuu seuraaviin:

Rest: -lepo: lepää, lepää ja anna kipeytyneiden alueiden palautua.
Ice: – jää/kylmä: Jäähdytä kipeytyneitä alueita kylmäpakkauksella tai kylmillä kääreillä.
Compression: -painesiteet: korkeapaineiset siteet lieventävät särkyä ja turvotusta.
Elevation: – kohoasento hoito: Pidä kipeytyneitä raajoja kohoasennossa, niin ylhäällä kuin mahdollista.

Näiden keinojen lisäksi myös hieronnalla voi olla edullisia vaikutuksia. Kuitenkaan mikään näistä hoidoista ei varsinaisesti poista kivun aiheuttamia tekijöitä elimistöstä. Tavallisesti suositellaan venyttelyä kovan harjoituksen jälkeen. Kuitenkaan tutkimuksin ei ole voitu osoittaa että se estää viivästynyttä lihaskipua.

Myös se miten saat ravintoa harjoittelun jälkeen vaikuttaa kykyyn palautua nopeammin.  Sekä hiilihydraatteja että proteiineja tulee nauttia riittävästi jotta elimistön energiavarastot täyttyvät ja vaurioituneet lihakset saavat uutta rakennusainetta. Mutta hyvä palauttava ravitsemuskaan ei suoranaisesti estä viivästynyttä lihaskipua.

Proteiiniravinteet
On hyödyllistä nauttia proteiinivalmisteita sekä ennen että jälkeen voimaharjoituksen.

Lämmittely
Erittäin tärkeää on myös lämmitellä hyvin ennen harjoituksia kun kiputila on vielä päällä. Jos lihaskipu jatkuu selvästi yli viikon voi kyseessä olla vakavampi vaurio ja silloin myös lääkärissä käynti voi olla tarpeellista.

Näin lievennät lihaskipua
Näin pystyt valmistautumaan lihaskipuun ja minimoimaan lihaskipua:

1. Kohota harjoittelun vaativuutta ja rasitusta asteittain. Aloita alhaisilla tehoilla ja harjoittele säännöllisesti. Peukalosääntö on että voit lisätä harjoittelun kovuutta ja kestoa korkeintaan 10 % viikossa.
2. Vältä eksentristä (venytysvaikutus voimakasta yhdessä itse rasituksen kanssa) harjoittelua alussa
3. Helposti hallittavat ja kontrolloidut harjoitusmuodot ovat turvallisia. Kaikki nopeaa ponnistusta edellyttävät liikkeet ja harjoitusmuodot sisältävät eniten lihaskipua aiheuttavaa kuormitusta.
4. Vaihtele harjoitusta sopivasti. Esimerkiksi vain kovalla asvaltilla tehty juoksu aiheuttaa lihaskipua kun voisit välillä juosta myös pehmeässä maastossa.
5. Lämmittele tarpeeksi ennen varsinaista harjoituksen aloittamista ja lopeta harjoitus riittävään jäähdyttelyvaiheeseen.
6. Uusissa voimaharjoitusmuodoissa on hyvä aloittaa alhaisilla vastuksilla ja mieluummin tehdä paljon toistoja kuin maksimisuorituksia
7. Muista että outo harjoitus aiheuttaa aina jossain määrin lihaskipua ja se on merkki siitä että elimistö alkaa sopeutua! Kipu on luonnollista.

 
Loppusanat
On tärkeää ymmärtää että viivästynyt lihaskipu on sinänsä ihan normaalia elimistön reagointia – erityisesti jos on tehty jotain
uutta tai  erityisen kovilla kuormituksilla. Tulehdustilat ja muut oireet ovat välttämättömiä jotta elimistö saa tarvittavaa lepoa ja pystyy mukautumaan entistä vahvemmaksi.

Pääsääntöisesti kipua aiheuttava harjoittelu vaatii useamman harjoituksen jotta elimistö sopeutuu ja sen jälkeen kipu on vain varsin vähäistä. Tämä on tärkeää huomioida kaikessa uudessa ja erityisen kovassa harjoittelussa, aluksi tulet muutaman viikon ajan kipeäksi mutta elimistön alkaessa kunnolla sopeutumaan kivut vähenevät ja harjoittelu alkaa sujua paremmin.
 
Keep going!!!!

Kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän, jos edes sitäkään!!!!


Takaisin
 
 
 
 *******************************
 
Treenataanko talvellakin ulkona?
Kyllä treenataan! Ilmanvaihto ja tuuletus hoituu loistavasti. Luontokin antaa parastaan talven pakkasilla. Usein treenit suoritetaan ihanien lumikiteiden narskuessa kengän alla ja valkoisten sekä  hopeisten "timanttien" kimallellessa ympärillä yhtä tehokkaasti, kuin timanttipakarat kyykätessä!  Kaikki treenit tehdään aina ulkona. Säällä, kuin säällä.

 
 
 
 
********************************
 
Mitä päälle talviseen ulkotreeniin?
Suomalaiset ovat tottuneet liikkumaan ulkona säällä kuin säällä, joten meille myös pukeutuminen ulkoilmaan on luonnollista. Lähtökohtana pidetään vaatetusta, jota käytämme mm. talvipakkasella kävely- tai hiihtolenkeillä. Pipo ja hanskat ovat ihan perusasia. Kerrospukeutumisella varmistetaan huippuunsa viritetty treeninautinto.
 
Alle trikoota ja ohutta treenipaitaa (pakkasilla hiihtoon tarkoitettu alusasu on loistava), päälle collegea kerros, sitten tuuli- tai hiihdonlämmittelypuku ja ihan huipuksi toppa-asu! Tunnin alussa on ihanaa viihtyä topan sisässä, lämpimässä. Lämmittelyn jälkeen, kehon lämpöjen noustessa voi sitten heittää aina päällimmäistä kerrosta pois...kunnes sitten lopussa taas lisäillään kerros-kerrokselta asusteet päälle.  Paukkupakkasilla on hyvä suojata hengitystiet joko commandohupulla (silkkihuppu suun edessä) tai esim. hiihtäjien käyttämällä, harjoitteluun erikseen suunnitellulla, hengityssuojaimella.
             
Millaiset hanskat ovat parhaat kahvakuulatreeniin?
Kesällä kuulaillessa ei välttämättä tarvita hanskoja ollenkaan, jos paljon treenaavalle ilmaantuvat kovat känsät eivät tunnu haittaavan kämmenpohjassa. Usein näkee kahvakuulailijoilla kesäisin "pyöräily/painonnostohanskoja" suojaamassa pahimmilta hiertymiltä. Talvella kahvakuulan kahva on kuitenkin niin kylmä, ettei sitä paljan käsin ole miellyttävä pidellä, joten sopivia hanskoja kannattaa testailla. Ratsastushanska on osoittautunut sopivimmaksi myös kahvakuulailuun. Tunneillamme käyvien ratsastusaktiivien vinkistä hanskoja on ostettu ihan vartavasten kahvakuulatunneille. Ratsastushanska on riittävän ohut ja sopivaa materiaalia, jolloin kahvasta saa hyvän, pitävän otteen.
           
Myös ohut "näppylähanska" oman käden kokoisena, käteen sopivasti istuvana miellyttävä treenihanska. Hiihtohanskoja, nahkahanskoja ja "thinsulate"-hanskoja ja kaikkea mahdollista on kokeiltu. Pääasia hanskassa on, että se on käteen istuva, riittävän ohut ja sopivasti "pitävä", muttei tarrautuva. Kuulan pitää pystyä liikkumaan kädessä puristuksesta riippuen.
 
Takaisin

***********************************
 
Varsinkin alussa kahvakuulan heilauttelu saattaa aiheuttaa ranteisiin pientä värivirhettä..
miten sen voi estää?

 
Alussa kahvakuula tosiaan voi napsahtaa vähän turhan vauhdikkaasti ranteen päälle, jolloin mustelmiltakaan ei voi välttyä. Ajan kanssa kahvasta oppii kyllä puristamaan juuri sopivasti, jolloin kuulaa saa hallittua sopivalle vauhdille, eikä se enää paiskaudu ranteelle. Rannehikinauhat ovat loistava suoja ranteille alussa ja myöhemmässäkin harjoittelussa. Vaikka kahvasta osaisikin puristaa sopivasti, rannehikinauha antaa kyllä tiettyä "turvallisuudentunnetta" harjoitteluun. Hikinauhat ranteisiin jolloin hikikarpaloiden näppärän poistamisen lisäksi myös ranteet säästyvät turhilta iskuilta.

Takaisin

***************************************
 
Mikä on sopiva aloituspaino kahvakuulatreenissä?
Ihan perussääntönä voidaan sanoa, että naisten aloituspainoksi käyvät 4 kg:n ja 8 kg:n kuulat. Miehet voivat aloittaa 12 kiloa painavalla kuulalla, mutta 8 kg:n kuula on usein sopiva aloituskuula myös miehille, kun tehdään piiiiiitkiä sarjoja. Lyhyitä sarjoja tehtäessä kuula voi olla reilusti painavampikin, mutta aina aloittelijalle 4-8 kg. Kun olet harjoitellut 1-2 kk. kahvakuulalla, voit miettiä myös suuremman kuulan käyttöä, ainakin joissakin liikkeissä. Tunnilla opastetaan isomman kuulan käyttöön, kerrotaan liikkeet, joita on turvallista tehdä myös isoilla painoilla huoletta ja aina voit myös kysyä, kun kysyttävää ilmenee!
             
Tekniikka tuo tehoa, teho tuo tuskaa ja tuska tuo tulosta. Eli tekniikan on syytä olla kohdallaan, ennenkuin aloitetaan harjoittelu valtavan painavilla kuulilla. Aina kehon ulkopuolisella painolla treenatessa mm. selän asennot, vatsalihasten tuki, kaikki nivelet ja kulmat olisi hyvä hahmottaa oikealle kohdalle. Vatsan tuen ymmärtäminen ja painon jakautuminen tasaisesti on helpompi havaita ja tunnistaa, kun ei joudu henkensä hädässä puristamaan järjettömän painavaa kuulaa näpeissään.
 
Selkään kohdistuu hyvä harjoitusvaikutus kahvakuulailun kaikissa liikkeissä, jos keskivartalon tuki on kunnossa ja ymmärryksen alla. Siksi aina ensin tekniikka, sitten vasta kiloja lisää!
 
Hieman pidemmälle treenanneet voivat sitten jo valita esim. alatasolla tehtäviin liikkeisiin vähän painavampaa kuulaa ja ylösvienteihin kevyempää kuulaa. Harjoittelun kuluessa kehittymistä tapahtuu ja kuulan painoa, sekä harjoitteiden pituutta voidaan vaihdella. Tämä kaikki ohjeistetaan erikseen tunneilla. Tahdonvoimaa-treeneissä harjoitteisiin on valittavissa  4 - 32 kg:n painoisia kuulia.

 Takaisin  

***************************************
 
Miten voin ehkäistä kämmeniin syntyviä kovettumia ja kämmenen nahan repeilyä kahvakuulaharjoittelun aikana?
Intohimoinen voimailu-urheilija, valmentaja, liikuntatieteen maisteriksi valmistuva liikunnan moniottelija Mari Paananen antoi vinkit kaikille kuulailijoille: Aina kun kämmeneen syntyy kovettuma, pehmennä se ensin vedellä ja vuole sitten kuollut, kova solukko irti varovaisesti, jotta estetään ison kovettuman jatkuva kasvaminen ja lopulta juuriltaan repeäminen, joka aiheuttaa tarpeetonta tuskaa ja estää pahimmassa tapauksessa harjoittelun. Kämmenen kovettuman vuolemiseen löytyy siihen tarkoitettuja veitsiä apteekeista.

                         
Kun kämmennahka rullautuu irti ja kädestä tirskahtaa orvaskesi esille on syytä suihkauttaa kirvelyn uhallakin välittömästi verestävälle alueelle hansaplastin haavasuihketta. Sen jälkeen nahan riekale läntätään takaisin haavan päälle ja lopuksi vielä kietaistaan urheiluteippiä ympärille ja taas jatkuu nostot!!
                         
Näitä kämmenen "ongelmia" voi jonkin verran ehkäistä hanskoilla tai teippauksilla, mutta näillä oivallisilla Marin vinkeillä treenit jatkuvat, vaikka nahka rullautuisi ja kovettumia ilmaantuisikin! Kiitos Marille!
                         
HANSAPLAST SUIHKELAASTARI

Pienille, puhtaille, ei-vuotaville haavoille. Nopeuttaa haavan paranemista. Erittäin ihoystävällinen. Sopii kaikille ihoalueille. Pysyy yli 2 päivää.
Puhdista haava huolellisesti ja suihkuta iholle ohut kerros suihkelaastaria. Anna kuivua. Suihkelaastari muodostaa läpinäkyvän ja hengittävän kalvon, joka suojaa haavaa kastumiselta, lialta ja bakteereilta 

Takaisin

************************************
 
Meiltä kysytään usein, voiko raskaana oleva harrastaa kahvakuulailua tunneillamme?
(Tässä löytyy vastauksia myös muille, jotka miettivät kahvakuulailun sopivuutta harrastukseksi)

 

Jokainen raskaus ja jokainen odottava nainen on yksilöllinen ja ainutlaatuinen, joten päätös harjoittelusta on tehtävä aina yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti. Periaattena pidettäköön sitä, että liikunta on ihmiselle hyväksi ja terve nainen voi harrastaa liikuntaa raskauden aikana. Harjoituksen kuluessa, sekä sen jälkeen on hyvä tarkkailla kehoa ja sen reagointia erilaisiin liikkeisiin ja rasitukseen yleensä. Harjoitteet tai liikkeet, jotka tuntuvat vähänkään epämukavalta, on syytä jättää tekemättä. Neuvottele  lääkärisi kanssa, jos olet epävarma omasta kunnostasi, terveydentilastasi tai jos aiot aloittaa uuden liikuntalajin raskauden aikana.

Raskaudenajan liikunnalla tavoitellaan hyvää toimintakykyä, terveyskuntoa ja iloista mieltä.
Sopivat liikuntalajit (mm.kahvakuula ja jumpat) vahvistavat hengitys- ja verenkiertoelimistöä, jolloin ravinteiden kulkeminen  tuki- ja liikuntaelimistölle paranee. Liikunta myös vilkastuttaa nestekiertoa, joten turvotus vähenee, eikä suonikohjujakaan synny niin helposti. Liikunnan avulla vaikutetaan elimistön hormonitasapainon tasaisuuteen, veren rasva-aineenvaihdunnan kiihtymiseen, joten liiallinen painonnousukin pysyy liikunnalla kurissa. Myös pahoinvointi ja ummetus lieventyvät.
 
Aktiivisella liikunnalla voidaan lieventää ja jopa ehkäistä raskaudenajan yleisiä vaivoja, kuten virtsanpidätysongelmia, nivelsärkyjä ja selkäkipua. Liikunnasta katsotaan olevan hyötyä myös itse synnytyksen aikana; hyväkuntoinen synnyttäjä tunnistaa ja hallitsee kehonsa paremmin, ponnistusvaihe lyhenee, kivunsietokykyä riittää, hengitykseen on helppo löytää luonnollinen rytmi. Hyväkuntoinen nainen myös palautuu synnytyksestä nopeammin.
 
Kahvakuulaharjoittelussa raskaana olevan tulisi käyttää korkeintaan 8 kg:n kuulaa, jotta liiallista ponnistelua tai painetta pystytään välttämään.(myös naisen oma paino vaikuttaa;hennon naisen oma massa ei riitä vastukseksi kovinkaan suurelle kuulalle) Jotkut asennot tai liikkeet voivat olla hankalia, koska kehon painopiste muuttuu raskaana olevalla kohdun kasvaessa ja relaksiinihormooni saa nivelet ja liitokset ehkä kipuilemaankin. Kahvakuulailussa niveliin kohdistuu heilautusten aikana usein paljonkin painetta, joten nivelkulmien kanssa on syytä olla tarkkana.
 
Harjoittelu kahvakuulalla mm. nostaa sykettä ja verenpainetta, lisää energiankulutusta ja helpottaa painonhallintaa, vähentää siis myös mm. raskausajan diabetes riskiä, kohdistaa rasitusta ja myös harjoitusvaikutusta mm. selkään ja lantioon, lisää ja parantaa unenlaatua, vähentää selkäkipua ja lihaskramppeja, vahvistaa kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta ja tietenkin tuo onnistumisen tunteita ja hyvää mieltä.
                                   
On tiettyjä asioita, joiden osuessa kohdalle harjoittelua tulee välttää ainakin niin kauan, kunnes hoitava lääkäri on pohtinut harjoittelua yhdessä kanssasi. Mm. aikaisemmat keskenmenot, korkea verenpaine, sydän-tai keuhkosairaus, verinen vuoto, heikko kohdukaula, kohdun laskeuma tai muu nimenomaan raskauteen liittyvä vaiva.
 
Jos koet olevasi terve ja olet keskustellut neuvolahenkilökunnan tai lääkärin kanssa aiheesta, eivätkä he näe estettä harjoittelulle ja maltilliselle fyysiselle ponnistelulle, niin suosittelemme kahvakuulailua oivana raskausajan liikuntana sinulle! Terveyskunto kohenee, liikkuvuus lisääntyy ja lihaskunto kehittyy. Tee lujaa ja innolla, mutta raskaana ollessa ei koskaan "ihan piippuun" vaan sopivasti väsyksiin!
 
Tervetuloa tunneille!